Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Ismét fesztiválkörútra indul a virtuális atomerőmű

2014.06.27.

 

Fesztiválozó fiatalok és családok ezreihez „viszi házhoz” idén is az atomenergiát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Zrt. kiállítását bemutató Jövőnk Energiája Interaktív Tájékoztató Kamion. A látogatók virtuálisan az atomerőművet is irányíthatják.

 
Idén is több ezer fesztiválozó fiatal és kultúrára éhes magyar család ismerkedhet meg mélyebben az atomenergiával, kérdezhet a Paksi Atomerőmű szakértőitől és tudhat meg többet a Paksi Atomerőmű működéséről, kapacitásának fenntartásáról.
 
A kamionon az atomerőmű szakértői mutatják be az atomenergia békés célú felhasználásának történetét, jelenét és jövőjét: az érdeklődők megismerhetik a világ atomerőműveit, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és a további működésével kapcsolatos terveket, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete élővilágát is. A kamion már ötödik éve járja az országot, segítségével eddig összesen közel 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, a nukleáris alapú áramtermelés itthoni villamosenergia-rendszerben betöltött szerepével és az atomerőművi kapacitás-fenntartás nemzetgazdasági jelentőségével. Az interaktív kiállítás látogatói a tájékoztató előadások mellett a „virtuális erőműben” azt is kipróbálhatják, milyen érzés a magyarországi energiatermelés több mint felét adó atomerőművet irányítani, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét.
 
„Számos elvi lehetőségünk van a villamos energia előállítására, ám megbízhatóan, jelentős ipari méretekben, a környezet szennyezése nélkül egyedül az atomerőművek szavatolják a kiszámítható és versenyképes árú áramtermelést. Márpedig a globális versenyben a magyarországi, sőt, minden európai polgár és cég számára elsődleges az elegendő, kedvező áron megvásárolható energia” – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. „Magyarországon évek óta a Paksi Atomerőműben termelt áram tartja megfizethető szinten a villamos energia árát. A négy paksi blokk kiemelkedően biztonságos működésével a hazai áramtermelés több mint felét adja, és mivel nem bocsát ki káros anyagokat a légkörbe, évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy amikor majd le kell állítani a működő atomerőművi egységeket, már rendelkezésre álljanak a pótlásukra felépített új blokkok.”
 
A Paksi Atomerőmű és a nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítás egyik legfőbb célja, hogy a családok és a fiatalok kézzelfogható tájékoztatást kapjanak az üzemidő-hosszabbítás és a kapacitás-fenntartás biztonságos, gazdaságos megvalósításáról.
 
Júliusban, augusztusban és szeptember elején a fesztiválozó fiatalok akár két koncert között is megismerkedhetnek az atomenergiával a soproni VOLT, az idén Miskolctapolcán megrendezett EFOTT és a szegedi SZIN fesztiválokon. A művészeti- és kulturális rendezvények rajongói a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon találkozhatnak az atomerőmű interaktív kiállításával.