Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Kalocsán folytatódott az MVM Paks II. beszállítói program

2013.11.19.

Kalocsán folytatódott az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt beszállítói programsorozata. Az eseményen a vállalat vezetése, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Magyar Gazdaságfejlesztő Zrt. tájékoztatott a beruházás jövőbeni kereteiről és a hazai vállalatok szerepvállalásának lehetőségeiről. A rendezvényen elhangzott, hogy az új blokk(ok) építése során 30%-os hazai beszállítói arány elérése a cél. Az évszázad beruházása jelentős lendületet adhat a magyar gazdaságnak, és növelheti az ország energiabiztonságát is.
 
Csaknem száz vállalkozó és polgármester részvételével zajlott az MVM Paks II. Zrt. beszállítói találkozósorozatának második állomása Kalocsán. Török Ferenc, Kalocsa város polgármesterének köszöntője után Nagy Sándor vezérigazgató tájékoztatta az érdeklődőket a tervezett új atomerőművi blokk(ok) létesítésének aktuális kérdéseiről, a beszállítói program hátteréről. A találkozó célja az, hogy a cég első kézből tájékoztathassa a magyarországi kis-, közepes- és nagyvállalatokat az új blokk(ok)ról és a beszállítói programról.
IMG_2293-kalocsa.JPG

„Az energetika területén a beruházások kiemelkedően hosszú távúak és a legmagasabb minőségi követelményeket támasztják a résztvevő vállalkozásokkal szemben. Különösen egy nukleáris beruházás kapcsán kap kiemelt figyelmet a biztonság, így azon cégeknek, akik részt kívánnak venni az új atomerőművi blokk(ok) létesítésének és üzemeltetésének folyamatában, kompromisszumokat nélkülöző szolgáltatást kell nyújtaniuk. Beszállítói programunkat azért indítottuk el, hogy e vállalkozások időben felkészülhessenek a szükséges fejlesztésekre, és sikerrel válhassanak a MVM Paks II. Zrt. partnereivé.” - mondta Nagy Sándor, a társaság vezérigazgatója.
 
A program résztvevői bepillantást nyerhettek az építkezés jövőbeni technikai részleteibe, valamint információkat kaptak a javasolt felkészülési folyamattal, a szükséges engedélyekkel, minősítésekkel, a speciális műszaki kihívásokkal kapcsolatban. Emellett a nukleáris ipar biztonsági elvárásairól és az ehhez kapcsolódó minőségirányítási rendszerekről is tájékoztatást adtak az előadó szakemberek.
 
Az új blokk(ok) építése, majd az azt követő üzemeltetés több évtizedes munkalehetőséget biztosíthat a hazai vállalatok és intézmények részére. A várakozások szerint csúcsidőben több ezer szakembernek is munkát adhat az építkezés. A beruházás során cél a 30%-os magyar beszállítói arány elérése, így a az új blokk(ok) létesítése hatalmas lendületet adhat az egész magyar gazdaságnak is.
 
A rendezvényen elhangzott többek között az is, hogy az új blokk(ok) megépítéséhez a becslések szerint több tízezer tonna berendezés beszállítására, legyártására és szerelésére, több százezer tonna építőanyag felhasználására lesz szükség, és a kivitelezés alatt várhatóan több ezer ember helyszíni munkavégzését, elhelyezését kell biztosítani. Ez óriási logisztikai feladat, és a szolgáltatások teljes spektrumát, így üzleti lehetőséget is jelent a magyar mikró-, kis- és középvállalkozásoknak.
 
Az egész országot lefedő tájékoztató program első állomása Paks volt, november végén pedig Veszprémben folytatódik a tájékoztató programsorozat.