Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Miskolcon találkozott a vállalkozókkal az MVM Paks II. Zrt.

2014.01.30.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által 2013-ban elindított országos beszállítói találkozósorozat miskolci állomásán a vállalat Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei vállalkozásokkal, műszaki szakemberekkel találkozott. Az érdeklődők első kézből, a vállalat vezérigazgatójától, Nagy Sándortól kaptak részletes tájékoztatást azon technikai kihívásokról, melyekkel a paksi beruházás során szembe kell nézniük mindazoknak, akik eleget szeretnének tenni a nukleáris ipar kiemelkedő elvárásainak. Elhangzott, hogy az új blokkok építése során 40%-os hazai beszállítói arány elérése a cél.

Az évszázad beruházása jelentős lendületet adhat a magyar gazdaságnak, és növelheti az ország energiabiztonságát is.
 
A beszállítói találkozók sorában a miskolci rendezvény volt a hatodik, ahol Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozók és műszaki szakemberek mellett egyetemi tanárok is tájékoztatást kaptak a beruházás részleteiről.
 
A találkozón Nagy Sándor vezérigazgató részletesen bemutatta a tervezett új atomerőművi blokkok létesítésének aktuális kérdéseit és a beszállítói program hátterét. A találkozósorozat elsődleges célja az, hogy a cég első kézből tájékoztathassa a magyarországi mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalatokat az új blokkokról, és az ehhez kapcsolódó gazdasági lehetőségekről.
IMG_0367-miskolc.JPG

 
„Az energetika területén a beruházások kiemelkedően hosszú távúak és a legmagasabb minőségi követelményeket támasztják a résztvevő vállalkozásokkal szemben. Különösen egy nukleáris beruházás kapcsán kap kiemelt figyelmet a biztonság, így azon cégeknek, akik részt kívánnak venni az új atomerőművi blokkok létesítésének és üzemeltetésének folyamatában, kompromisszumokat nélkülöző szolgáltatást kell nyújtaniuk. Beszállítói programunkat azért indítottuk el, hogy e vállalkozások időben felkészülhessenek a szükséges fejlesztésekre, és sikerrel válhassanak a MVM Paks II. Zrt. partnereivé.” - mondta Nagy Sándor, a társaság vezérigazgatója.
 
A program résztvevői részleteket ismerhettek meg az építkezés jövőbeni technikai megvalósításáról, valamint információkat kaptak a javasolt felkészülési folyamattal, a szükséges engedélyekkel, minősítésekkel, a speciális műszaki kihívásokkal kapcsolatban. Emellett a nukleáris ipar kiemelkedően magas biztonsági elvárásairól és az ehhez kapcsolódó minőségirányítási rendszerekről is tájékoztatást adtak az előadó szakemberek.
 
Az új blokkok építése, majd az azt követő üzemeltetés több évtizedes munkalehetőséget biztosíthat a hazai vállalatok és intézmények részére, hangzott el az eseményen. A várakozások szerint csúcsidőben egyszerre több ezer szakembernek is munkát adhat az építkezés. A beruházás során cél a 40%-os magyar beszállítói arány elérése, így az új blokkok létesítése hatalmas lendületet adhat az egész magyar gazdaságnak is.
 
A rendezvényen elhangzott többek között az is, hogy az új blokkok megépítéséhez a becslések szerint több tízezer tonna berendezés beszállítására, legyártására és szerelésére, több százezer tonna építőanyag felhasználására lesz szükség, és a kivitelezés alatt várhatóan több ezer ember helyszíni munkavégzését, elhelyezését kell biztosítani. Ez óriási logisztikai feladat, és a szolgáltatások teljes spektrumát, így számos üzleti lehetőséget is jelent a magyar mikro-, kis- és közepes- és nagyvállalkozásoknak.
 
Az egész országot lefedő tájékoztató program keretében az MVM Paks II Zrt. már beszállítói találkozót rendezett 2013-ban Pakson, Kalocsán és Veszprémben. 2014-ben az első állomás Komáromban, a második Debrecenben volt, melyet január 30-án a miskolci esemény követett.