Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Befejeződtek a Földtani Kutatási Program terepmunkái

2016.08.16.

Augusztus elején véget értek az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálatának helyszíni munkái.

A MVM Paks II. Zrt. a Földtani Kutatási Program (FKP) keretében szerteágazó, a földtudományok valamennyi szakterületét felölelő kutatást végzett 2015. április és 2016. augusztus között a létesítendő két új atomerőművi blokk telephelyének vizsgálata és engedélyeztetése érdekében. Ennek keretében, a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően többek közt vizsgálták a felszínre kifutó elvetődést okozni képes szerkezetek létét vagy meg nem létét is.  
 
A Paksi Atomerőművel szemben, a Duna bal partján, Dunaszentbenedek területén mintegy 120 méter kutató magfúrásra került sor, a magmintákat több más módszer mellett az orvosi diagnosztikából jól ismert CT berendezés segítségével vizsgálták meg. A modern módszer a feltárt rétegek rejtett tulajdonságait is kimutatja.
 
Ugyanezen cél teljesülése érdekében a másik szakaszon, a paksi oldalon, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójától nyugat-délnyugatra 3-500 méterre 7 fúrásban összesen mintegy 290 méter magfúrásra került sor, amelyek mintaanyagát ugyancsak részletes CT vizsgálat alá vették.
 
Ezen túl a paksi oldalon két szakaszon létesült 2 méter mély kutatóárok is: az egyik árok 12, a másik 84 méter hosszúságot ért el. A feltárt rétegeket szakértő geológiai leírás, részletes vizsgálat alá vették, és nagy felbontású fotódokumentáció is készült a feltárt talajrétegekről.
 
A kutatóárkok mélyítését és helyszíni vizsgálatát július 22. és augusztus 8. között végezték el, azóta már a terület helyreállítása is befejeződött. Az eredmények további vizsgálata és kiértékelése jelenleg is folyamatban van.
 
Az alábbiakban a helyszíni munkák során készült fotók láthatók.
 
 
2E7B5110_02.jpg 
Árkolási munka az atomerőműtől pár száz méterre
 
2E7B5464.jpg 
Jól kivehetők a feltárt rétegek
 
2E7B5520.jpg 
A feltárt rétegeket szakértők vizsgálták
 
2E7B5892.jpg 
Folyamatban a 84 méter hosszú árok mélyítése
 
 2E7B5995.jpg 
Horváth Miklós projektvezető a helyszínen tájékoztatja Dr. Aszódi Attila kormánybiztost és a Paks II. igazgatóit (Tóth Csilla műszaki igazgatót és Mittler István kommunikációs igazgatót), valamint munkatársait a munkálatokról

 

Fotók: MVM Paks II. Zrt., Nagy Tamás