Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Fotók a Földtani Kutatási Program végrehajtásáról

2016.05.24.

A Földtani Kutatási Program végrehajtása a telephelyvizsgálat és -értékelés leglátványosabb részét képezi. Fotóválogatásunkban a munkálatok egyes mozzanataiba nyújtunk betekintést.

A telephelyvizsgálat és -értékelés célja, hogy azonosítsa a természeti és emberi tevékenységből eredő, az atomerőmű új blokkjainak építése és üzemeltetése szempontjából mértékadó valamennyi körülményt és veszélyforrást, jellemezze azokat az atomerőmű tervezéséhez és a biztonságának igazolásához.
 
A telephelyvizsgálat és -értékelés részét képező Földtani Kutatási Program (FKP) számos fontos eleme közé tartozik többek között annak a monitoring hálózatnak a kiépítése és hosszú távú működtetése, amely az egészen kicsi földrengéseket is képes észlelni (a rendszer márciusban jól láthatóan kimutatta a távoli indonéziai földrengés rezgéshullámait is).
 
Az FKP végrehajtásának leglátványosabb része minden bizonnyal az úgynevezett mélyfúrások elvégzése. A fúrások során a földkéreg szerkezetét, az azt alkotó kőzetek összetételét vizsgálják. Az alábbi képeken az atomerőmű telephelye körül elvégzett mélyfúrások főbb mozzanatai láthatók.
 
THE_01.jpg
Geológiai mélyfúrás, háttérben az atomerőmű
 

 

THE_07.jpg

Folyamatban a kiépítés

 

THE_05.jpg
A mélyfúrást végző berendezés alulnézetből

 

 

THE_06.jpg

A munkálatok éjjel-nappal zajlanak

 
 
 
THE_mag_05.jpg
A magfúrások során nyert minták a fúrómag tárolóban
 
 
 
 
THE_mag_06.jpg
A magmintákon számos vizsgálatot végeznek, amelyek segítenek a földkéreg szerkezetének és a kőzetek összetételének, eredetének, tulajdonságainak megismerésében


Fotók: MVM Paks II. Zrt., Nagy Tamás