Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Konferencia a telephelyvizsgálat eredményeiről

2016.05.09.

A Magyar Tudományos Akadémia nagytermében tartottak konferenciát Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálatának tudományos eredményei címmel 2016. május 6-án, több mint 100 érdeklődő részvételével.

Az eseményt Dr. Németh Tamás, az MTA rendes tagja, a Környezettudományi Elnöki Bizottság elnöke nyitotta meg, majd a konferencia levezető elnöke, Dr. Aszódi Attila kormánybiztos tartott előadást az új blokkok engedélyezési rendszeréről és tudományos felügyeletéről. Hangsúlyozta, hogy az új blokkok telephelyének vizsgálata során figyelembe vettek minden olyan lehetséges emberi és külső, természeti eredetű veszélyeztető tényezőt, amely hatással lehet a nukleáris biztonságra. Ezekre a tervezés során nagy hangsúlyt fektetnek. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a létesítési engedély benyújtásához szükséges környezetvédelmi engedélyezés jelenleg is tart, a telephely alkalmasságának megállapításához szükséges telephelyvizsgálatok szintén zajlanak. A nukleáris biztonság kapcsán kiemelte, hogy a tervezésnél a kis valószínűséggel bekövetkező, extrém eseteket is figyelembe veszik, és olyan biztonsági rendszert alkalmaznak, amely képes kezelni komplex üzemzavarokat is. A Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos összefoglalója után további szakmai előadások következtek.

 

mta1.jpg

Dr. Aszódi Attila kormánybiztos előadást tart

 

Dr. Katona Tamás, az MTA doktora a telephelyvizsgálatra vonatkozó nukleáris biztonsági és tudományos követelményekről beszélt. Prezentációjában külön kiemelte, hogy a külföldi példákkal összevetve is szigorúak a hazai biztonsági előírások. Dr. Chikán Géza a telephely földtani jellemzését mutatta be az érdeklődőknek. Részletesen beszámolt a zajló kutatófúrásokról, és a fúrómagminták értékeléséről. Dr. Horváth Ferenc, az MTA doktora „Geodinamikai-tektonikai szintézis” címmel tartott előadást, melyben beszélt többek között a Kárpát-medence és környezet fő tektonikai folyamatairól. Ismertette a legkorszerűbb 3D szeizmikus méréseket, illetve a GPS alapú horizontális és vertikális mozgásvizsgálatot. Dr. Tóth László szeizmológus a földrengésveszély meghatározásának módszertanáról tájékoztatta a hallgatóságot, valamint bemutatta azt a mikroszeizmikus mérőhálózatot, ami a paksi telephely szűkebb és tágabb környezetének szeizmikus eseményeit hivatott érzékelni. Prezentációja végén kiemelte, hogy a mindenkori aktuális földmozgásokkal kapcsolatos adatok megtalálhatók a www.foldrenges.hu weboldalon (itt nyomon követhetők egyébként azoknak a mérőállomásoknak az adatai is, amelyek érzékelték a március eleji indonéziai földrengést is). Dr. Nagy László a geotechnikai jellemzőkről, míg Mező Gyula a vízföldtani vizsgálatokról és hidrodinamikai elemzésekről beszélt. Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat osztályvezetője a meteorológiai körülményeket és veszélyeket ismertette. Prezentációjában kitért az éghajlati elemzésre, a mikro- és mezoklíma vizsgálatára, valamint a klímamodellezésre is. Dr. Galambos István hidrológiai jellemzésében a nagyvíz és kisvíz, a vízhőmérséklet és a rendkívüli esetek vizsgálatáról volt szó. Kelemen István előadása az antropogén és technogén veszélyekről szólt. A szakmai előadások után a felmerült kérdések megválaszolásával zárult a rendezvény.