Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Kiépült Paks II. szeizmikus monitoringhálózata

2016.03.03.

Az új blokkok létesítése kapcsán zajló Földtani Kutatási Program keretében kiépített mérőhálózat érzékelte a 2016. március 2-i szumátrai földrengést. Az öt új mérőállomás adatai folyamatosan elérhetők az interneten.

A Paks II. projekt Földtani Kutatási Programja részeként új mikroszeizmikus mérőhálózat került kiépítésre, amely nagy érzékenységű mérésekre ad lehetőséget a telephely környezetében.


phencseszeizm.jpg

A pusztahencsei szeizmikus mérőállomás

 

Az új blokkok telephelyének 30 km-es körzetében néhány nappal ezelőtt 5 új mikroszeizmikus mérőállomást helyeztek üzembe, az itt mért adatok folyamatosan megtekinthetők online, az egyes linkekre kattintva: PKB1 mérőállomás (Előszállás), PKB2 mérőállomás (Akasztó), PKB3 mérőállomás (Császártöltés), PKB4 mérőállomás (Kölesd), PKB5 mérőállomás (Pusztahencse).

 
A mérőhálózat érzékenységét és eredményességét jól példázza a tény, hogy a mérőállomások érzékelték a több ezer kilométerre történt szumátrai földrengést 2016. március 2-án.
 
2.gif
Az előszállási PKB1 mikroszeizmikus mérőállomás digitális adataiból generált szeizmogram (Forrás: HUN-Reng)

 

A mérési eredmények a későbbiekben is folyamatosan elérhetőek lesznek online, Magyarország Földrengési Információs Rendszerének honlapján.
 
További részletek dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos blogján.