Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Megkezdődött az első geológiai kutatófúrás

2015.05.11.

A telephelyengedély-kérelem összeállításához szükséges telephely vizsgálati és értékelési keretprogram részeként 2015. május elején megkezdődött a Földtani Kutatási Program első geológiai mélyfúrása.

 

A Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartási programja keretében elkészült a „Telephely vizsgálati és értékelési keretprogram”, és az annak részét képező „Földtani Kutatási Program”, amelyek a létesítéshez előírt telephely engedélyezési eljárás lefolytatásához szükséges vizsgálatokat és azok kiértékelésének tevékenységeit tartalmazzák. A Földtani Kutatási Program egy olyan földtani, geotechnikai, geofizikai, szeizmikai és hidrogeológiai vizsgálatokat tartalmazó komplex vizsgálati program, amelynek elvégzésével és eredményeinek értékelésével bizonyítható be a tervezett telephely földtani szempontból való alkalmassága az új atomerőművi blokkok építésének vonatkozásában.
IMG_6780.JPG
 
A Földtani Kutatási Program részeként az elmúlt évben végrehajtásra került az ún. 3D szeizmikus vizsgálat, amely a nagymélységű földtani szerkezet vizsgálatát célozta. A program folytatásaként a felsőbb talajrétegek felépítésének megismerésére a leendő telephelyen kívül 30 db kutató magfúrás kerül végrehajtásra. A telephely közelében 4 db 1500 m-es, tágabb környezetében 4 db 700 m-es, illetve 22 db 100-150 m-es, a közvetlen telephelyen belül pedig 82 db 100-150 m-es mélységű fúrásra kerül sor. A fúrások során a talaj szerkezetét és összetételét vizsgálják, valamint geofizikai és hidrogeológiai méréseket hajtanak végre. A fúrások, illetve a vizsgálatok befejeztével a telephelyen kívül 5 db kis mélységű furatban földrengésmonitoring-rendszer, a telephelyen belüli furatokban pedig hidrológiai monitoring rendszer kerül kiépítésre, amelyek kapcsolódni fognak a már működő blokkok körüli földrengés monitoring-, illetve hidromonitoring rendszerekhez.
IMG_6671.JPG
Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos 2015. május 11-én egy Németkér közelében végzett, 700 m-es fúrás munkálatainak megtekintése után elmondta, hogy a Földtani Mérési Program helyszíni fúrási tevékenységeinek végrehajtása egy körülbelül egy hónapos előkészítés után 2015. május elején kezdődött meg, és várhatóan 2016 közepén fejeződik be. A helyszíni vizsgálatokat követően történik meg az eredmények értékelése, amely az egyéb, a Keretprogram részét képező külső veszélyek vizsgálatainak értékelésével együtt az Országos Atomenergia Hivatalhoz kerül benyújtásra a telephely alkalmassági engedély kiadása céljából.