Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksPaks II. Zrt. » Paks II. Zrt. » Paks II. » Küldetés, stratégia

Skip Navigation LinksKüldetés, stratégia

 
A Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Paks II. Zrt.) fő célja az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése.
 
A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához.

Magyarországon az importarány tartósan a teljes áramfelhasználás harmadát teszi ki, ugyanakkor a villamosenergia-igény folyamatos növekedése figyelhető meg és ez prognosztizálható a jövőre vonatkozóan is.

A hazánkban termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát a jelenleg működő atomerőmű biztosítja. Ennek üzemideje 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk a leálló erőmű pótlására hivatott. Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hiszen az áram forrása az országhatáron belülről lesz biztosítható.

A nukleáris energia az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos eszköze is. Az atomerőmű működése nem jár szén-dioxid-kibocsátással, míg ha ugyanennyi villamos energiát széntüzelésű erőműben termelnénk meg, az évente 17 millió tonna szén-dioxiddal terhelné a légkört. Ha nem épülne meg Paks II., akkor a Paksi Atomerőmű jelenlegi négy blokkjának kifutása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

Az új atomerőművi blokkok létesítése az évszázad ipari beruházása Magyarországon, számos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint az oktatásban is nagy számban teremthet munkahelyeket. A létesítés időszakában, csúcsidőben mintegy nyolcezer embernek ad majd munkát. További 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte.