Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksPaks II. Zrt. » Paks II. Zrt. » Paks II. » Küldetés, stratégia

Skip Navigation LinksKüldetés, stratégia

 
A Társaság célja, hogy magas szakmai színvonalon végezze az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésével járó feladatok végrehajtását. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Közgyűlésének döntése alapján az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítését szolgáló munkát 2012. július 26-tól a projekttársaságként működő MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ma Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság) végzi. Ezen feladatok elvégzése jelenti az alapot a tervezett beruházás sikeres megvalósításához, ami nélkülözhetetlen Magyarország jövőbeni villamosenergia-igényének biztosításához.
 
A nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló magyar-orosz államközi szerződés megkötésének országgyűlési jóváhagyását követően a Paks II. Zrt. küldetése az új atomerőművi blokkok létesítése, a beruházás lebonyolítása, amivel jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedési potenciáljának növeléséhez, Magyarország biztonságos, megfizethető árú villamosenergia-ellátásának fenntartásához.
 
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által végzett elemzések alapján a hazai villamosenergia-rendszerben működő termelő berendezések jelenlegi állapota és a villamosenergia-igények várható növekedése a következő 15 évben körülbelül 6300 MW új bruttó erőművi kapacitás üzembe helyezését igényli. A hazai ellátásbiztonság szavatolása és az árak megfizethető szinten tartása érdekében a tervezett új kapacitásból 2000-3000 MW atomerőművi kapacitás beépítése és hasznosítása indokolt – különösen mivel a Paksi Atomerőmű működő blokkjait 2032-2037 között le kell állítani, és egy erőmű létesítése több évet, akár egy évtizedet vesz igénybe.
 
A létesítés előkészítésének megkezdéséhez szükséges országgyűlési határozat döntéselőkészítő dokumentációját a szakemberek az MVM Csoport megbízásából állították össze. A dokumentáció alapján az Országgyűlés 2009. március 30-án elfogadta a Kormány elvi hozzájárulás megadására vonatkozó javaslatát. Az országgyűlési határozat végrehajtására kezdődött meg a paksi telephelyen létesítendő új blokk(ok) előkészítésének, a szükséges engedélyek megszerzésének és a létesítés lépéseinek összefogása.