Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksPaks II. Zrt. » Paks II. Zrt. » Média » Interaktív tájékoztató kamion

Skip Navigation LinksInteraktív tájékoztató kamion

 

A kamion feladata

Az interaktív tájékoztató kamion feladata mobil látogatóközpontként megismertetni Magyarország lakosságával az atomenergiát, annak fontosságát, biztonságos és környezetkímélő felhasználását, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepét. A kamion üzemeltetésének célja, hogy azok számára is elérhetővé tegye ezeket az információkat, akiknek nem áll módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi Tájékoztató és Látogatóközpontot. A kamion 2009 óta járja az ország különböző településeit, fesztiváljait, rendezvényeit, hogy minél többen megismerkedhessenek az atomenergiával.

 

Az atomenergiát és a Paks II. projektet bemutató interaktív kiállítás 2017-ben nyolc nagy nyári fesztiválon várta az érdeklődőket látványos elemekkel, feltöltődési lehetőségekkel, játékokkal.

 

Az interaktív kamion 2017 nyarán felkereste a VOLT Fesztivált (június 26. – július 1.), a Balaton Soundot (július 5-9.), az EFOTT-ot (július 11-16.) és a Campus Fesztivált (július 19-22.), majd ellátogatott az East Festre (július 25-29.), a Sziget Fesztiválra (augusztus 9-15.), a Debreceni Virágkarneválra (augusztus 18-20.) és a Szegedi Ifjúsági Napokra (augusztus 23-26.).

 

kamion2017nyar0004.jpg

 

 

 

A jármű a nyári fesztiválszezon után, szeptember első napjaiban a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségeket keresi fel: ellátogat a Pest megyei Püspökszilágyra és a környező településekre, majd a Nyugat-Mecsekbe, illetve a Tolna megyei Bátaapátiba és környékére. Ősszel a kiállítás észak-magyarországi túrába kezd, amely Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érinti.

 

 kamion2017nyar0003.jpg 

 

A látogatók interaktív táblákon ismerhetik meg az atomenergiát, a Paksi Atomerőmű üzemelő négy blokkját, valamint a két új atomerőművi blokk létesítését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. A vendégek számtalan fotót láthatnak a Paks II. projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről. Emellett kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztgépeken adott megfelelő számú helyes válaszért tárgynyereményben részesülnek.