Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksPaks II. Zrt. » Paks II. Zrt. » Média » Interaktív tájékoztató kamion

Skip Navigation LinksInteraktív tájékoztató kamion

 

Az interaktív tájékoztató kamion egy guruló kiállítás, amelynek belsejében interaktív eszközökkel és játékos formában ismerteti meg a látogatókat az atomenergiával. A jármű házhoz viszi az ismereteket a nukleáris energiatermelésről, az atomenergia biztonságos és környezetkímélő felhasználásáról, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, a Paksi Atomerőműről, illetve az új atomerőművi blokkok létesítését végző Paks II. projektről azok számára is, akiknek nem áll módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi Tájékoztató és Látogatóközpontot. A kiállítás közvetlenül, lakókörnyezetében tájékoztatja a lakosságot az atomenergiáról és az új blokkokról, és lehetővé teszi a felmerült kérdések megválaszolását, eloszlatva az atomenergiával kapcsolatos esetleges félelmeket, kételyeket. A kamion 2009 óta járja az ország különböző településeit, fesztiváljait, rendezvényeit, hogy minél többen megismerkedhessenek az atomenergiával. A mobil kiállítás 2009 októbere óta mintegy 350 ezer vendéget fogadott.

A jármű 2017-ben újabb országjáró körútba kezdett. A nyári fesztiválszezon után, szeptember első napjaiban a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségeket kereste fel: ellátogatott a Pest megyei Püspökszilágyra és a környező településekre, majd a Nyugat-Mecsekbe, illetve a Tolna megyei Bátaapátiba és környékére. Ősszel a kiállítás észak-magyarországi túrába kezdett, amely Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érintette. Az interaktív kamion 2018 első hónapjaiban Nyugat-Magyarország 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeit kereste fel, majd ezt követően budapesti körútba kezdett.

2E7B3374.jpg 
Az interaktív kamion 2018 nyarán felkereste a soproni VOLT Fesztivált (június 26-30.), a zamárdi Balaton Soundot (július 4-8.), a velencei EFOTT-ot (július 10-15.), és a Campus fesztivált Debrecenben (július 18-21.). Ezt követően ellátogatott az East Festre Mezőtúrra (július 24-28.), a Sziget Fesztiválra (augusztus 8-14.), a Debreceni Virágkarneválra (augusztus 17-20.), majd a nyári fesztiválkörutat a Szegedi Ifjúsági Napokon zárta (augusztus 22-25.). 2019-ben a jármű Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye nagyobb települései mellett nyolc nyári fesztivált keres fel.

2018 tavaszán rangos elismerést kapott a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionja: az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében a társaság oklevélben részesült. Az elismerést Lenkei István vezérigazgató vette át az oroszországi Szocsiban május 14-én, a nukleáris szakma egyik legnagyobb konferenciáján és kiállításán, a tizedik alkalommal megrendezett Atomexpón. 

A kiállításon a látogatók interaktív táblákon ismerhetik meg az atomenergiát, a Paksi Atomerőmű üzemelő négy blokkját, valamint a két új atomerőművi blokk létesítését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. A vendégek számtalan fotót láthatnak a Paks II. projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről. Emellett kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztgépeken adott megfelelő számú helyes válaszért tárgynyereményben részesülnek.

A nyári fesztiválokon a kiállítás kiegészül a kamion mellett felállított Energiasziget sátorral, ahol számos további program vár az érdeklődőkre tárgynyereményekkel: QR-kód kereső játék, A nyári fesztiválokon a kiállítás kiegészül a kamion mellett felállított Energiasziget sátorral, ahol számos további program vár az érdeklődőkre tárgynyereményekkel: QR-kód kereső játék, kaparós sorsjegy, szerencsekerék, stb.