Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksPaks II. Zrt. » Paks II. Zrt. » Atomenergia » Atomenergetikai alapismeretek » Miért szükséges új atomerőművi blokkok építése Magyarországon?

Skip Navigation LinksMiért szükséges új atomerőművi blokkok építése Magyarországon?

 
 1. A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása, a működő blokkok pótlása.
  • 2016-ban a Paksi Atomerőmű adta a hazai villamosenergia-termelés 51,3%-át, ám a működő blokkokat 2032-2037 között le kell állítani. Ezt a termelőkapacitást feltétlenül pótolni kell. 

 2. A kiöregedett régi, szén- és olajtüzelésű blokkok kiváltása, a rendszerből történő kivételük lehetőségének megteremtése.
  • A hozzávetőlegesen 10000 MW magyar villamosenergia-termelő kapacitás számos elöregedett, kiváltásra szoruló blokkot tartalmaz. Ezek ütemezett kiváltása, egy bizonyos arány felett, kizárólag folyamatos energiatermelésre alkalmas és a kívánt mértékben szabályozható erőművekkel lehetséges.

 3. Az energiaellátás-biztonság folyamatos fenntartása.
  • Magyarország kevés saját energiahordozóval (szénnel, kőolajjal, földgázzal) rendelkezik, emiatt energiaszükségletünk nagy részét, mintegy 70 százalékát importból fedezzük. Az import mennyisége és ára bizonytalansági tényező, még élő, hosszú távú szerződések mellett is. Az atomerőművi blokkok üzemanyaga viszonylag stabil áron, előre, hosszú időre beszerezhető és kis helyen tárolható, így szavatolhatjuk a folyamatos termelést. Az atomerőművek üzemanyaga a blokk szállítójától függetlenül különböző szállítóktól is beszerezhető, az aktuális gazdasági szempontok figyelembe vételével. 

 4. Az importból származó villamos energia pótlása.
  • 2015-ben a magyar villamosenergia-fogyasztás jelentős részét, 31,28%-át import villamos energia vásárlásával biztosították. Egy villamos rendszer üzemzavar – pl. extrém hideg tél esetén – akár valamelyik szomszédos ország rendszerének komoly zavarához is vezethet. Egy ilyen helyzetben minden exportáló ország a saját fogyasztóiról gondoskodik először, Magyarország, mint az exportot fogadó ország érdekei háttérbe szorulnának.

 5. A primer energiahordozók (szén, földgáz, kőolaj) áringadozásának kiküszöbölése.
  • Az atomerőművek működési költségében az üzemanyag, az urán ára alacsony hányadot képvisel. Emiatt az urán világpiaci árának változása csak kismértékben befolyásolja az atomerőműben termelt villamos energia árát – ellentétben a hagyományos szén-, olaj- vagy földgáztüzelésű erőművekkel.

 6.  A villamosenergia-rendszer szabályozhatóságának biztosítása.
  • A villamosenergia-termelő kapacitás megléte nem elegendő: a villamos energiát akkor kell biztosítani, amikor a fogyasztóknak arra szükségük van. Ez komoly összehangolást igényel a rendszerirányító részéről, ugyanakkor az erőművi blokkok teljesítményének jól szabályozhatónak kell lenniük. Az atomerőművek új generációinak teljesítménye kiválóan tervezhető és széles tartományban szabályozható – igény szerint csökkenthető vagy növelhető. 

 7. Tartalék kapacitás beépítése a villamosenergia-rendszerbe a középtávon várható fogyasztásnövekedés fedezésére.
  • Hazánk villamosenergia-felhasználása az elmúlt években stagnált, illetve kismértékben csökkent. Az Európai Unió és hazánk gazdasági teljesítménye a globális gazdasági visszaesés végeztével ismét emelkedő pályára áll majd. Egy ilyen időszakban az energiafelhasználás is növekedni fog. Erre előre fel kell készülni, plusz kapacitást kell kiépíteni. 

 8. A nagyberuházások gazdaságélénkítő hatásának igénye.
  • A magyar gazdaság működését jelentősen serkentik a nagy volumenű beruházások. Az ilyen nagy termelési folyamatok, nagy gyárak létesítése jelentős húzóerőt képvisel a gazdaság minden területén. A nagyberuházások egyik legfontosabb előfeltétele az elegendő, kedvező árú villamos energia rendelkezésre állása. 

 9. A környezet és klímavédelmi célok teljesítése.
  • Magyarország is kötelezettséget vállalt az üvegházhatást, így a globális felmelegedést és klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, a szén-dioxid-mentes technológiák arányának növelésére. Ezen az úton az atomenergetika megkerülhetetlen tényező, mert Magyarországon a szükséges mennyiségű villamos energiát megújuló energiatermelő egységekkel csak a mezőgazdasági területek csökkentésével, az ország élhetőségének csökkenésével lehetne előállítani.